Tema versus concept de nunta

Tema si concept de nunta. Care este tema nuntii? Ce inseamna concept de nunta?

Diferenta dintre tema si concept de nunta

Tema si conceptul unei nunti sunt doi termeni care si-au facut loc in universul organizarii de evenimente, fara sa isi delimiteze, insa, fiecare spatiul sau. Cu alte cuvinte, chiar si profesionistii din domeniu (multi dintre ei, nu toti), folosesc cei doi termeni aleator, referindu-se, cel mai probabil, la aceleasi aspect: laitmotivul nuntii, acea directie unitara care sa se regaseasca in imaginea evenimentului.

Adevarul este ca intre cei doi termeni este o diferenta, si o diferenta care conteaza, iar in masura in care mirii inteleg aceasta diferenta, reusesc sa isi creeze o nunta “despre ei” si nu doar o nunta “decorata” intr-o anumita directie.

Despre tema nuntii am tot auzit in ultimii ani si probabil ca oricine poate, cel putin, intui despre ce este vorba. Mai ales prin exemple. Am vazut, de exemplu, nunti cu tema floarea soarelui sau tematica marina sau travel, tema tradusa in faptul ca laitmotivul respectiv s-a regasit in cativa din itemii evenimentului, scotandu-l putin din “anonimat”.


O nunta tematica = o nunta cu identitate?

Problema este ca o tema reuseste oarecum sa scoata nunta respectiva din masa de nunti non-tematice, dar nu o salveaza si din masa de nunti cu aceeasi tema. Practic, vedem un numar de nunti cu tema marina, de exemplu, toate avand aproximativ aceleasi elemente (un far, un felinar, cateva barcute decorative, cateva scoici si stelute de mare), dispuse aproape similar in constructul nuntii: pe papetarie, pe masa mirilor, poate intr-un colt pentru fotografii si cam atat. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca paleta de teme ce a fost adoptata de nuntile autohtone nu este prea variata si cred ca putem numara pe degete temele abordate pe la noi. Cu ce se deosebeste nunta cu tematica marina A de nunta cu tematica marina B? Daca cele doua nunti s-au rezumat la o tema, fara a o sustine si cu un concept definitoriu, atunci probabil diferentele vor fi minime.

Deci, ce este si ce face acest concept?

Conceptul este ideea care aduce sens si particularitate unei nunti. Este “esenta” care face ca nunta sa fie memorabila si unica, iar puterea lui de a obtine acest efect  vine din faptul ca este 100% personal.  Imi place sa numesc conceptul “the big idea”, ideea care da firul narativ al povestii, ii imprima directia si se regaseste, mai mult sau mai putin subtil, in fiecare detaliu al nuntii.

O tema ii da nuntii o anumita unitate, ca aspect, si, de regula, o face sa fie usor de incadrat intr-o categorie. In exemplul nostru: nunta cu tematica marina. Tema poate aduce un real aport de stil nuntii, insa, ii poate pune in dificultate pe miri in incercarea de a “incorpora” elemente ce tin de personalitatile lor sau de povestea lor de iubire.

Conceptul nuntii, pe de alta parte, este chiar povestea lor, spusa creativ

Un concept de design bun va avea intotdeauna semnificatie pentru cuplul care se casatoreste. Va avea sens, in contextul fuziunii dintre personalitatile lor si povestea lor de iubire. Conceptul nu trebuie sa fie neaparat vizibil, nu e nevoie sa fie explicit, dar el va fi esenta care va pune totul laolalta, intr-un fel care poate fi usor recunocut ca apartinand mirilor. Stiti acel “it’s so much you in this ..”? Ei, asta face conceptul pentru nunta voastra.

Tema versus concept de nunta. Diferenta dintre tema si concept.

Si inca un lucru e important de punctat ca diferenta intre tema si concept. Tema poate da o directie despre cum va arata nunta, in timp ce alegerea conceptului ridica intrebari precum: ce vreti sa spuna nunta voastra despre voi? cum vreti sa va simtiti si ce vreti sa simta invitatii vostri? ce emotii vreti sa trasmiteti?

Care este sau ar trebui sa fie relatia dintre tema si concept de nunta?

Putem avea tema fara concept? Puteti, dar nu recomand. Tema, per se, nu individualizeaza. Tema are nevoie de o “interpretare” personalizata, de o punere in scena care sa faca legatura intre tema si personalitatile/ povestea mirilor. Aceasta viziune este conceptul.

Dupa parerea mea, ca “scriitor de povesti de nunta”, tema nu este un must have pentru o nunta cu personalitate, insa conceptul este.

Despre cum puteti ajunge sa identificati conceptul nuntii voastre vom vorbi intr-un articol urmator.

Bineinteles, daca aveti nevoie de ajutor specializat si de o minte creativa, sunt alaturi de voi, Aruncati o privire pe descrierea serviciului nostru de Design de eveniment si hadeti sa ne cunoastem la o cafea!

Iar pentru a ilustra e poate face un concept pentru o tema, iata 3 versiuni de candy bar pentru nunti cu aceeasi tema: Paris. Vedeti diferenta de viziune? Aceasta este data de concept!

Sursa foto: pinterest.com

SONY DSC

paris 2 Paris 3

Leave a Reply