Intalnirea cu floristul – cum sa te pregatesti pentru o colaborare fericita

Aranjamentele florale pot, cu siguranta, sa dea un aspect fabulous nuntii tale. Un buchet de mireasa – “declaratie”, aranjamente de masa uimitoare, detalii care dau unitate intregului concept al nuntii voastre, pot, categoric sa aduca factorul Wow la petrecerea pe care o planificati.

 

Ca sa atingi acest rezultat, este esential sa alegi decoratorul floral potrivit. Relatia dintre miri si florist se oglindeste, de cele mai multe ori, in satisfactia resimtita la final. Iar ca aceasta relatie sa porneasca bine si sa conduca spre rezultate fabuloase, va recomand sa va pregatiti putin prima intalnire cu floristul.

Iata cateva sugestii pentru prima ta intalnire, ca viitoare mireasa, cu floristul

  1. Intalniti-va cu floristul dupa ce ati ales locatia si modelul rochiei. Acestea ii vor oferi  floristului informatii importante despre stilul nuntii si personalitatea miresei.  Un florist bun iti va spune daca aranjamentele spre care inclini tu se potrivesc sau nu cu localul, cum ar trebui sa le adaptezi si de ce anume trebuie sa tii cont cand le alegi.
  2. Solicita o oferta generala de preturi inainte de intalnire. Este foarte probabil ca, daca nu vinde produse de catalog, reprezentantul atelierului de flori sa nu iti poata oferi un pret concret la prima solicitare, prin e-mail sau telefon. Dar iti poate da cateva exemple sau o plaja intre care penduleaza preturile pe diferite categorii de decoratiuni. Este important sa stii dinainte daca tarifele cu care lucreaza floristii pe care i-ai selectat sunt rezonabile pentru bugetul stabilit de voi pe acest segment. Asta va conduce, in primul rand, la economie de timp. Ce rost ar avea 2 ore de discutii, daca, la final, preturile sunt complet divergente cu bugetul?
  3. Stabileste dinainte ce importanta acorzi florilor si, in functie de asta, indreapta-te catre un furnizor care lucreaza in stilul doriti de tine. Daca nu ai nicio asteptare de flori, vrei doar sa fie “ceva acolo” pe masa, atunci nu te indrepta catre un design floral pasionat, care realizeaza aranjamente personalizate cu suflet, pentru fiecare nunta. Probabil si preturile acestuia vor fi pe masura talentului si dedicarii sale, chiar daca tu vrei un minimum de flori. Daca, dimpotriva, iti doresti  flori care sa se remarce si care sa contribuie cu adevarat la designul nuntii, orienteaza-te catre un atelier care lucreaza personalizat, care iti poate oferi si consultanta pentru conturarea conceptului vizual, si ocoleste florariile care vand buchete si aranjamente in serie. 
  4. Strans legat de punctul 3 – fa o minima cercetare a portofoliului floristului cu care te intalnesti. E posibil sa iti dai seama din cateva fotografii ca nu te regasesti in lucrarile sale. Daca iti plac, dar ai indoieli asupra compatibilitatii cu bugetul tau, nu te bloca in preconceptii si cere-i macar o oferta generala. Este posibil sa ai o supriza placuta.
  5. Insoteste-ti cererea de cat mai multe detalii. Fa un moodboad sau prezentare de inspiratie, unde ii poti arata concret floristului ce anume ti-ai placea, ce stil vrei sa abordezi, ce paleta cromatica doresti sa configureze etc.
  6. Intreaba despre sezonalitatea florilor. Adevarul este ca majoritatea florilor, cu unele exceptii, se gasesc cam tot sezonul nuntilor. Pretul lor difera, insa, in functie de sezon. Si calitatea. [Atentie! Vorbim de “sezon” la producatorii de flori, nu la piata agro-alimentara din cartier]. Cu alte cuvinte, la inceput si final de ciclu al unei flori, aceasta este mai scumpa si de calitate mai slaba. Daca iti doresti o anumita floare, intreaba floristul daca in perioada nuntii tale se gaseste si in ce conditii.

[ A nu se confunda cu cerinta expresa de a folosi numai “flori de sezon”.  Chiar daca sunt in sezon, florile folosite de floristi nu provin din gradinile localnicilor si nici de pe pajistile inverzite, ca sa fie atat de ieftine pe cat se asteapta, de regula miresele. Din pacate, producatorii locali sunt putini, iar gama lor de flori este foarte limitata. Daca nu aveti nunta in martie, sa solicitati aranjamente doar cu lalele si frezii, sau in toamna, cu crizanteme si trandafiri, atunci nu va puneti sperante prea mari in preturi mici. Incheiem paranteza. 🙂 ]

  1. Incearca sa fii originala. Desigur, asta nu inseamna sa propui un design conceput de tine 100% si nemaivazut, nemaipomenit. Dar poate insemna sa nu ceri sa se reproduca exact acelasi timp de aranjament pe care l-ai mai vazut la 10 nunti in ultimii 5 ani, sa ai deschidere si pentru alte tipuri de suporturi decat cele ultra-utilizate, sa intrebi floristul ce iti poate recomanda. Mai poate insemna sa te inspiri putin si din site-urile din strainatate, sa urmaresti 1 – 2 bloguri cu nunti din Europa, sau, pur si simplu, sa dai cautare pe Google dupa denumirile in engleza ale produselor pe care le cauti. Un florist va fi mult mai fericit sa creeze ceva suprinzator si personalizat decat sa reproduca munca altor colegi de pe piata.
  2. Mergeti la intalnirea cu floristul insotita de cat mai putina lume. Logodnicul sau nasa ar fi suficient. Floristul trebuie sa se focuseze pe tine si pe dorintele tale, nu pe ce crede mama soacra ca se poarta, de exemplu.
  3. Intreaba despre conditiile contractuale, modalitate de plata si eventuale taxe. Este bine sa cunosti toate aceste aspecte inainte de a te decide ce colaborator sa alegi.
  4. Fii deschisa si relaxata. Cu cat te vede mai mult “asa cum esti” cu atat va fi mai inspirat sa creeze ceva potrivit tie.

 

Succes! Daca sunteti pregatita (sau nu), va invita la o intalnire cu mine sa discutam despre nunta voastra!

Surse fotografii: frepick.com, X-mediastudio si themoment.ro