Bugetul nuntii – Un buget corect in 10 pasi

Bugetul nuntii – Un buget corect in 10 pasi

“Bugetul nuntii” este, de multe ori, capitolul care da cele mai multe batai de cap mirilor. Pentru ca pentru ei buget = cheltuieli. Ca sa schimbam situatia, va propun sa vedeti bugetul ca pe un instrument de lucru si sa incetati sa il mai priviti doar ca pe suma totala pe care o veti aloca nuntii.

Care este avantajul? Bugetul nuntii va deveni un “prieten” al organizarii nuntii, iar banii pe care ii veti cheltui, planificat si cugetat, vor fi, de fapt, o investite in ziua cea mai importanta a vietii voastre.

Asadar, haideti sa privim bugetul ca pe totalitatea investitiilor care vor fi facute pentru organizarea nunţii, organizate intr-un tabel ce include toate produsele si serviciile care vor fi achitate.

Cum trebuie sa fie un buget de nunta?

Cel mai bun mod de a gestiona banii de nunta este de a pleca de la suma disponibila spre directiile pe care va fi distribuita. Iar ca instrumental denumit “buget” sa fie eficient si sa va aduca un real avantaj, acesta trebuie sa indeplinesca urmatoarele conditii:

 • Sa fie realist – alocarea sumelor pe tipuri de servicii trebuie facuta dupa o minima cercetare a pietei.
 • Sa fie usor flexibil – luati in calcul o marja de precautie de cel putin 5%
 • Sa fie respectat – nu mai modificati lista de servicii/ produse agreata si alegeti furnizorii care sa se incadreze in bugetul stabilit
 • Sa fie actualizat – pentru ca se intampla sa dati mai mult sau mai putin pe vreun serviciu, ajustati pe loc tabelul bugetului, astfel incat sa aveti in continuare o perspectiva realista asupra costurilor de nunta.

Bugetul de nunta  realizat pas cu pas

 1. Stabiliti-va stilul nuntii. Din acesta deriva raspunsul la intrebari: in ce fel de locatie vreau sa aiba loc petrecerea?, cate persoane vor participa? ce nevoi speciale vom avea?
 2. Faceti o lista cu toate serviciile/ produsele pe care le doriti la nunta voastra, fara sa va ganditi la preturi. Scrieţi, cat mai detaliat (ideal, grupat pe categorii), elementele pe care le doriti la nunta, incepand cu localul pe care il visati, mancarea, bautura, muzica, florile, fotograful si terminand cu detalii precum marturiile sau coltul pentru fotografii. sedinta artistica nunta
 3. Stabiliti care va sunt prioritatile. Inainte chiar de a cunoaste costurile reale ale fiecarui element, stabiliti ce anume va doriti foarte tare sa aveti (la un anumit nivel/calitate) si pentru care sunteti dispusi sa investiti o suma mai mare si ce vi se pare putin important/ optional, si ati fi dispusi sa taiati de pe lista sau sa achizitionati cu o investitie minima.
 4. Completati in tabel sumele pe care ati fi dispusi sa le platiti pentru fiecare serviciu in parte.
 5. Analizati furnizorii, alegeti pe cei care va plac si cereti oferte de pret. Solicitati mai multe oferte de pret pentru ca astfel veti avea mai multe optiuni din care sa alegeti si veti avea o viziune reala asupra preturilor practicate in piata.
 6. Dupa ce ati aflat preturile reale si actuale, completati in tabel, in dreptul fiecarui serviciu, care ar fi costul implicat.
 7. Acum este momentul ajustării:
  1. Alegeti elementele din lista de prioritati la care veti plati pretul furnizorului preferat.
  2. Alegeti elementele pe care vi le doriti, dar nu sunteti dispus sa platiti atat de mult si veti cauta variante, facand anumite concesii, pe care vi le asumati.
  3. Alegeti elementele la care doriti sa renuntati, pentru că vi se pare ca aportul adus nuntii este prea mic raportat la cost. Daca doriti, puteti aloca suma economisita pentru a va permite unul din elementele din lista de prioritati.
 8. Realizati tabelul final cu lista elementelor de achitat si pretul alocat fiecaruia.
 9. Faceti totalul cheltuielilor.
 10. Adaugati o rezerva de 5% si calculati suma finala.

Acesta este costul nuntii dumneavoastra!

Daca ati realizat un tabel cu toate aceste informatii si aveti grija sa fie respectat si actualizat, atunci cand este necesar, aveti deja un instrument care va va reduce durerile de cap si palpitatiile, de fiecare data cand va veti gandi la bugetul nuntii.

 

Alcatuirea bugetului de nunta este un serviu inclus in pachetele noastre de wedding design si weding planning. Daca aveti neoie de ajutor, cu un click ajungeti la noi!

CONTACT